Lasten Festarit tunnetaan koko perheen hyvän mielen ilmaistapahtumana, joka järjestetään vuosittain pääkaupunkiseudulla Hesperian puistossa. Kyseessä on Suomen suurin maksuton lastenkulttuuritapahtuma. Lukuisien yhteistyökumppanien mahdollistama vuoden 2020 tapahtuma oli järjestyksessään 14. ja ensimmäistä kertaa saavutettavissa virtuaalisesti. Kuluvan vuoden poikkeustila ja koronan uhka korostivat tapahtuman yhtä keskeistä arvoa – vastuullisuutta, jonka vuoksi järjestäjät tekivät vaikean päätöksen tapahtuman siirtämisestä nettiin. Järjestäjätiimi onnistui tuomaan hienon osallistavan toteutuksen suoraan lapsiperheiden olohuoneisiin. Verkkotapahtumalle alustan tarjosi Louhi.

”Yhteistyö Louhen kanssa oli korvaamatonta, sillä ilman Louhen tarjoamaa alustaa tapahtuman siirtäminen virtuaaliseksi ei olisi ollut mahdollista”, kertoo Lasten Festareiden pääpromoottori Doris Tuohimaa.

Tapahtuman yksi päätavoitteista on vähentää lapsiperheiden eriarvoisuutta mahdollistamalla kulttuurielämyksiä kaikille ja virtuaalitoteutus on tässäkin näkökulmassa tuonut saavutettavuuden uudelle tasolle. Ensimmäistä kertaa osallistuminen on ollut mahdollista mistä päin tahansa niin Suomesta käsin, kuin ulkomailta. Virtuaalitapahtuman kävijämääriä mitattiin striimiseuraajien määristä ja nettisivukävijöiden määristä. Eri lähteistä yhteenlaskettu tavoittavuus oli jopa 12 000 käyntikertaa. Terveisiä tapahtumaan lähetettiin paljon maakunnista eri puolelta Suomea, etenkin Lapista ja myös ulkomailta muun muassa Hollannista.

Monikanavainen vuorovaikutus kävijöiden ja esiintyjien välille muodostui Louhen alustalle rakennetun virtuaalitapahtumamaailman kommenttiosion välityksellä

Vuoden 2020 Lasten Festareiden teemana oli rakentaminen ja käsillä tekeminen. Huikea päivä täynnä monenlaista tekemistä ja näkemistä koettiin lauantaina 1.8.2020. Tapahtuma toteutettiin pääosin virtuaalisesti, mutta siinä oli samaan aikaan perinteisen tapahtuman elementtejä siten, että tapahtumastudiolle kutsuttiin myös lapsia paikalle esiintymään ja nauttimaan tunnelmasta.

Louhen tarjoamalle alustalle rakennettiin mm. interaktiivinen Thinglink-virtuaalikartta, jonka avulla pääsi tutustumaan tapahtuman kumppaneihin, tekemään erilaisia aktiviteetteja ja seuraamaan tapahtuman livestriimilähetyksiä. Kartta oli käyttäjäystävällinen ja visuaalisesti hienosti toteutettu. Nettisivuille upotettu kommenttiosio mahdollisti vuorovaikutuksen yleisön ja tapahtumaväen välillä ja antoi lapsille mahdollisuuden osallistua ohjelmaan myös virtuaalimaailmassa.

Aiempien vuosien puistotapahtumista otettiin inspiraatiota, jotta tapahtumakokemus saatiin mahdollisimman aidoksi ja tutuksi jo kokeneemmillekin festarikävijöille. Lasten Festarit oli virtuaalisenakin toteutuksena monipuolinen ja laaja kokonaisuus, jossa pystyi seikkailemaan erilaisten rinnakkaisten ohjelmatarjontojen välillä. Myös Lasten Festareiden sosiaalisen median kanavissa tapahtui monenlaista koko tapahtumapäivän ajan.

Livestriimien sujuvan pyörimisen ja suuret kävijämäärät mahdollisti hetkellisesti laajennettu kaistaleveys

Livestriimit toteutettiin vuorovaikutteisesti ja Louhen alusta mahdollisti uudenlaisen kosketuspinnan esiintyjien ja osallistujien välille. Tapahtuman pääesiintyjät Muumit, Mimi ja Kuku sekä Kengurumeininki osasivat kokeneina lastenkulttuuriammattilaisina ihailtavasti osallistaa katsojat kotisohvilta mukaan päivän esityksiin. Käsillä tekemisen ja rakentamisen teema näkyi päivän puuhissa, kuten perinneleikeissä, ihan kuin aidossa puistotapahtumassakin olisi ollut.

Tapahtuman livestriimit lähetettiin kahtena samanaikaisena eri lähetyksenä kahdelta lavalta. Open Stage -lavalle oli mahdollista tulla itse livenä esiintymään tai lähettää etukäteen omia videoita tai soittaa tapahtumapäivänä suoraan studioon. Livestriimitapahtumalla on omanlaisiaan haasteita, kuten kyberhyökkäykset erilaisten huijaussivustojen ja -kommenttien muodossa. PuskaPromotionilla oli tapahtumassa 4 hengen moderaattoritiimi, jonka työssä isossa osassa oli näiden hyökkäysten torjuminen. Louhen puolesta oli yksi työntekijä varattu koko päiväksi päivystämään etänä mahdollisten ongelmatilanteiden varalta. Louhi oli myös kasvattanut alustan kaistanleveyttä, joka mahdollisti suuren samanaikaisen käyttäjämäärän, kaksi samanaikaista livestriimilähetystä ja virtuaalikartan käytön sujuvuuden.

”Olemme erittäin kiitollisia yhteistyöstä Louhen kanssa. Louhi mahdollisti tapahtuman siirtämisen virtuaaliseksi”, kiittelee Doris.

Doris ennakoi virtuaalitoteutusten jäävän pysyväksi osaksi tapahtumatuotantoa tulevaisuudessa. Lasten Festarit järjestetään myös ensi vuonna ja tapahtuma hakee jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita. Lisätietoja tapahtumasta ja yhteistyökumppanuuksista antaa Lasten Festareiden pääkoordinaattori Doris Tuohimaa, doris.tuohimaa@puskapromotion.fi, p. 040 867 9805

www.lastenfestarit.fi

Lasten Festarit toteutettiin Louhen Premium -konseptiin kuuluvalla Sovellushotelli -alustalla – tutustu!