Oletko saanut yrityksesi kotisivuprojektin kunnialla loppuun? Hienoa! Voit onnitella itseäsi, ottaa mukavan asennon ja rentoutua hetken. Palaathan kuitenkin pian, sillä sivuston ylläpitäminen vaatii jatkuvaa huomiota. 

Kotisivujen rutiininomainen päivittäminen on ehdotonta, jos haluat, että sivusi näkyvät hakukoneissa, ne palvelevat asiakkaita ja ennen kaikkea tuovat yrityksesi kassaan rahaa. Kotisivut ovat yrityksen tärkein markkinointikanava. Muistathan siis varmistaa, että sivut ovat turvalliset, ajan tasalla ja antavat hyvän kuvan yrityksestäsi.

Alla on lista tärkeimmistä kotisivujen ylläpitoon liittyvistä asioista, jotka jokaisen kotisivun omistajan tulisi huomioida. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin. Nettisivujen ylläpidon voi aina ulkoistaa osaavalle kumppanille.  

Älä anna sivujasi hakkerien käsiin

Sivustoasi saatetaan käyttää haittaohjelmien levittämiseen, mikäli et huolehdi sen turvallisuudesta. Pahimmassa tapauksessa asiakkaasi tiedot valuvat nettibandiittien käsiin. Siksi kotisivulle tulee tehdä tietoturvapäivitys kerran kuukaudessa. Kannattaa myös seurata lisäosatoimittajien uutiskirjeitä ja muita tietolähteitä, joista saat tietoa kriittisistä haavoittuvuuksista. Kriittisen haavoittuvuuden tullessa ilmi, kannattaa päivitykset tehdä välittömästi. Ennen kuin teet päivityksen, muista varmuuskopiointi. Näin nettisivujesi uusin versio on aina tallessa, jos päivityksessä menee jokin pieleen. 

Mikäli kuukausittainen päivitysoperaatio tuntuu työläältä, tutustu Louhen WordPress-ylläpitopalveluun. Nettisivun ylläpidon hinta on alk. 9,90 €/kk.

Muista WordPressin teemojen ja lisäosien päivitys 

Jos käytössäsi on WordPress-alusta, on myös kaikki lisäosat (WordPress Plugin) ja teemat päivitettävä säännöllisesti. Päivittämättä jätetyt lisäosat ja teemat ovat suuri tietoturvariski sivuillesi. 

Toisinaan teeman tai lisäosan omistaja lopettaa ohjelmistonsa kehittämisen. Tällöin lisäosa tulee vaihtaa heti uuteen, sillä vanhentunutta lisäosaa ei valvo kukaan. Muista siis käydä säännöllisesti läpi teemat ja lisäosat sekä poistaa kaikki turha tavara sivuiltasi.

Pidä SSL-sertifikaatti ajan tasalla 

SSL-sertifikaatti on välttämättömyys jokaiselle verkkosivustolle, sillä ilman sertifikaattia kävijöiden tiedot eivät ole suojattu. Nettisivujesi liikenne voidaan kaapata, jolloin käyttäjätunnukset, salasanat ja asiakkaiden tiedot joutuvat pahimmassa tapauksessa vääriin käsiin. Sertifikaatti parantaa myös näkyvyyttä hakukonetuloksissa. Muista siis pitää sertifikaatti ajan tasalla sekä valita sinun yrityksellesi sopiva sertifikaatti. Lähes kaikkiin Louhen webhosting-palveluihin kuuluu ilmainen SSL-varmenne. Tarvittaessa voit hankkia kattavamman SSL-varmenteen lisäpalveluna. Tutustu eri SSL-sertifikaatteihin tästä.

Huomaa verkkohyökkäys sekunneissa

Mikäli haluat WordPress-sivuillesi Premium-tason tietoturvan, suosittelemme Wordfence Premium -tietoturvaratkaisua. Wordfencen avulla torjut tehokkaasti ja reaaliakaisesti kaikki hyökkäykset sekä tarkastat, ettei IP-osoitteesi generoi roskapostia. Ohjelman voi ottaa käyttöön millä tahansa WordPress-sivustolla. 

Onko kotisivuasi helppo ja miellyttävä käyttää?

Millainen on sivustosi käyttäjäkokemus? Toimivatko kaikki linkit ja lomakkeet sekä vastaako joku chattiin, kun asiakas sinne kirjoittaa? Pahimmassa tapauksessa koko sivusto on alhaalla tai WordPress-teema on rikki.  

Sinun tulisi valvoa sivustosi toimintaa säännöllisesti. Ei riitä, että sivustosi on livenä, vaan koko verkkosivuston tulisi toimia jouhevasti. Toimimattomat linkit, painikkeet ja lomakkeet karkottavat nopeasti asiakkaat. Lisäksi tahmea käyttäjäystävällisyys huonontaa sivustosi hakukonenäkyvyyttä.

Äkillisiin ongelmiin saa apua mm. WordPress Korjaamosta, mutta suosittelemme ottamaan sivuston tarkastuksen osaksi kuukausittaista rutiinia.  

Älä ole etana - tee sivuistasi nopeat

Älä ole etana – tee sivuistasi nopeat

Nopea sivusto on käyttäjäystävällinen ja sijoittuu paremmin hakukoneissa. Kukapa jaksaisi odottaa useamman sekunnin sivuston lautumista? Valitettavasti verkkosivuilla on kuitenkin tapana hidastua ajan myötä. Päivitykset unohtuvat, ohjelmistot vanhenevat ja sivuille kerrytetään pikkuhiljaa kuvia, materiaaleja ja lisäosia.

Sivuston nopeudesta voi pitää huolta monella tapaa:

1) Poista kaikki turhat kuvat, tiedostot ja lisäosat
2) Pienennä käytössä olevat kuvat
3) Päivitä sivut ja lisäosat säännöllisesti
4) Valitse premium-tason hosting-palvelu nopealla pilvipalvelimella

Voit tarkistaa sivusi nopeuden muun muassa Googlen Page Speed Insight -työkalulla. Samainen työkalu antaa sinulle vinkkejä sivustosi suorituskyvyn parantamiseen. 

Muista sisällöntuotanto ja näy hakukoneissa

Hakukoneet rakastavat uutta ja tuoretta sisältöä. Varmin tapa hautautua hakukoneiden viimeiselle sivulle on kirjoittaa nettisivujen tekstit kerran ja unohtaa sen jälkeen koko sisällöntuotanto. Kotisivusi ovat käyntikorttisi. Ne kertovat asiakkaille tuotteista ja palveluista, mutta myös osaamisestasi ja aktiivisuudestasi. Nettisivujen sisältöön on siis järkevä panostaa reippaasti aikaa. Nyrkkisääntönä on, että sisältöä tulisi päivittää joka kuukausi – ota siis rohkeasti käyttöön vaikkapa blogi. 

Louhen WordPress-ylläpitoon kuuluu kuukausittainen SEO-raportti, jonka avulla on seuraat helposti sivujesi orgaanista näkyvyyttä. Näet raportista millä avainsanoilla sijoittaudut hakukoneiden ensimmäiselle sivulle, ja miten sivustosi sijoittuu verrattuna kilpailijoihin. Raportin avulla voit tehdä itsellesi sisältösuunnitelman ja kasvattaa pikkuhiljaa sivustosi orgaanista näkyvyyttä.  

Tee nettisivuista myyvät ja ajanmukaiset

Tee nettisivuista myyvät ja ajanmukaiset

Verkkosivujen trendit ja tekniikka muuttuvat koko ajan – se mikä toimi viisi vuotta sitten, näyttää nyt jo auttavasti vanhentuneelta. Muista, että usein asiakas muodostaa sinusta kuvan juuri nettisivujesi perusteella. Mieti siis tarkkaan, haluatko välittää kuvan tekniikan harjalla ratsastavasta edelläkävijästä vai 90-luvulle jääneestä yrittäjästä. Myyvien kotisivujen ikä on lyhyt, ja siksi niihin on hyvä tehdä pientä freesausta säännöllisin väliajoin. 

Mikäli kaipaat apua sivujen ilmeen päivittämiseen, voit etsiä tekijää Kotisivupalvelustamme.  

Yhteenveto – Kotisivun omistajan muistilista

Asiakkaat ja hakukoneet arvostavat toimivia kotisivuja. Toimivat nettisivut latautuvat nopeasti, ovat käyttäjäystävälliset, linkitykset toimivat ja sisältö on ajan tasalla sekä helposti löydettävissä. Nettisivujen ylläpitoon ja päivittämiseen kannattaa varata budjettia jo heti kotisivuprojektin alussa. 

Tässä lyhyt muistilista jokaiselle kotisivun omistajalle: 

  1. Säännöllinen tietoturvapäivitys, joka sisältää myös teeman ja lisäosien (plugin) päivitykset
  2. Sivuston toimivuuden ja linkkien tarkastaminen kuukausittain
  3. Sivuston nopeudesta huolehtiminen
  4. Olemassa olevan sisällön päivittäminen ja uuden sisällön luominen 
  5. Sivuston ilmeen freesaus vähintään viiden vuoden välein

Tutustu WP Täyshoitoon, mikäli et haluat tehdä kotisivujen ylläpitoa yksin. WP Täyshoito sisältää premium-tason alustan kaikilla tarvittavilla toiminnoilla ja työkaluilla, täysin ylläpidetyn WordPressin, sivuston toiminnan valvonnan sekä WordPress-tukipalvelun. Näin kevennät omaa työtaakkaasi helposti!