Domain eli verkkotunnus on tärkeä osa yrityksen kotisivuja sekä näkyvyyttä. Se toimii yrityksen online-osoitteena ja tarjoaa kävijöille helpon tavan löytää palvelusi internetistä. Verkkotunnuksella voi kuitenkin tehdä monia asioita sen lisäksi, että se toimii kotisivujen nimenä ja osoitteena. 

Olemme listanneet alle erilaisia asioita, joita verkkotunnuksella voi tehdä. Luettuasi tämän artikkelin tiedät kuinka saada domainista enemmän irti ja pystyt hyödyntämään sitä liiketoiminnan tukena paremmin.

Luo verkkosivusto

Verkkotunnuksen yleisin käyttötarkoitus on toimia verkkosivuston osoitteena. Hyvin suunniteltu ja laadukkaasti toteutettu sivusto on tehokas työkalu, jonka avulla rakennat yrityksesi brändiä, tavoitat asiakkaita ja kasvatat myyntiä. Kotisivuna voi olla yksinkertainen aloitussivu tai todella laaja verkkokauppa tarpeidesi mukaan.

Käytä yrityksesi sähköpostiosoitteena

Toinen verkkotunnuksen yleisin käyttötarkoitus on sähköpostipalvelu. Käyttämällä domainia yrityksesi sähköpostiosoitteena, luot ammattimaisemman kuvan ja helpotat asiakkaiden yhteydenottoa.

Ohjaa liikenne haluttuun paikkaan rinnakkaisdomainin ja lisädomainin avulla

Yrityksesi päädomainin lisäksi voit varata yhden tai useamman rinnakkaisdomainin (parked domain) ja lisädomainin (addon domain). Voit liittää webhotelliin vapaasti minkä tahansa hallussasi olevasi verkkotunnuksen.

Lisädomainin avulla voit luoda täysin oman sivuston toiselle verkkotunnukselle. Rinnakkaisdomainilla voit liittää yhden tai useamman verkkotunnuksen ohjaamaan tietylle verkkosivulle, kuten esimerkiksi yrityksen kotisivujen pääsivulle. Ohjaamisen voi toteuttaa myös sähköpostissa haluttuun päätteeseen, esim. kaikki .com -päättyvään sähköpostiosoitteeseen lähetetyt viestit ohjautuvat .fi -osoitteeseen. 

Lue lisää rinnakkaisdomainin ja lisädomainin eroista täältä.

Suojaa yrityksesi brändi

Useiden yrityksesi nimeä muistuttavien verkkotunnusten rekisteröiminen voi auttaa suojaamaan brändiäsi. Rekisteröimällä useamman samantapaisen domainin, voit estää muita käyttämästä brändiäsi muistuttavaa ​​verkkotunnusta, joka vain aiheuttaisi hämmennystä asiakkaiden keskuudessa ja varastaisi liikennettä yrityksesi sivustolta. Voit hakea yrityksesi nimeä muistuttavia sekä muita vapaita domaineja Louhen verkkotunnushaun avulla.

Luo aliverkkotunnuksia

Voit käyttää yrityksesi domainia myös aliverkkotunnusten luomiseen. Aliverkkotunnukset ovat pääverkkotunnuksen laajennuksia, joita voidaan hyödyntää eri tarkoituksiin. Aliverkkotunnuksen määrittely ei vaadi uuden domainin rekisteröintiä, vaan se kuuluu verkkotunnuspalveluun. Voit luoda aliverkkotunnuksen vaikkapa yrityksesi blogille tai verkkokaupalle. Alidomain toimii vastaavalla tavalla kuin rinnakkais- ja lisädomain, mutta eri päätteen sijasta domainin alkuun lisätään sana, kuten kauppa.louhi.fi. 

Myy yrityksellesi tarpeeton domain

Jos sinulla on verkkotunnus, jolla on suuri kysyntä, voit myydä sen. Verkkotunnukset voivat olla arvokasta omaisuutta, varsinkin jos ne ovat lyhyitä, mieleenpainuvia tai sisältävät suosittuja avainsanoja. On monia verkkokauppapaikkoja, joissa voit listata verkkotunnuksesi myytäväksi.

Älä unohda DNS-hallintaa

Yksi tärkeä osa verkkotunnusta ja internetiä ylipäänsä on nimipalvelu. DNS (Domain Name System) eli nimipalvelu mahdollistaa selkokielisten verkkotunnusten muuttamisen IP-osoitteiksi, joiden avulla internetin laitteet viestivät keskenään. Verkkotunnus kirjoitetaan selaimen hakukenttään ja selain ottaa tämän jälkeen yhteyden DNS-palvelimeen, joka on määritetty omalle laitteelle. Mikäli verkkotunnuksen tietueet eivät ole laitteen oman palvelimen välimuistissa, lähettää palvelin pyynnön eteenpäin muille DNS-palvelimille. Kun tieto saadaan, se välittyy takaisin laitteelle, josta alkuperäinen pyyntö tuli. 

Sähköpostiliikenteen osalta nimipalvelimelle määriteltyjä tietoja käytetään paitsi postiliikenteen ohjaamiseen oikeaan paikkaan, myös varmentamaan sähköpostien autenttisuutta ja siten estämään roskapostin leviämistä. Muista määrittää nimipalveluihin kaikki paikat, joista sähköposteja lähetät – ensisijaisen sähköpostin lisäksi tyypillisesti verkkosivujen lomakkeet välitetään sähköpostilla, eikä pidä unohtaa monitoimilaitteiden kautta lähetettäviä sähköposteja.

DNS-hallinnan avulla voit lisätä ja poistaa tietueita, jotka mahdollistavat verkkotunnuksen ja kaikkien siihen liittyvien eri palveluiden ohjauksen hallinnan. DNS-ohjaukset on tärkeä muistaa päivittää etenkin silloin, kun yrityksesi sivusto on uudistettu ja se julkaistaan uudella palvelimella. 

DNS-hallinta on siis tärkeä osa hosting-palvelua, sillä mahdollisen virheen ilmaantuessa uudelleenohjauksissa voi ilmetä ongelmia ja pahimmassa tapauksessa kävijät eivät pääse vierailemaan yrityksesi sivustolla ollenkaan. Kaikki Louhelta hankitut verkkotunnukset sisältävät nimipalvelimet sekä DNS-hallinnan. 

Kaksivaiheinen tunnistautuminen suojaa myös verkkotunnusta

Verkkotunnus on yritykselle usein tärkeä ja korvaamaton aineeton omaisuus. Sähköpostiliikenne, www-sivut, verkkokauppa ja muut kriittiset toiminnot toimivat kaikki verkkotunnuksen kautta ja siksi sen hallinta onkin tärkeää suojata asianmukaisesti. Suosittelemme ottamaan asiakastunnukselle kaksivaiheisen autentikoinnin käyttöön, joka parantaa merkittävästi verkkotunnuksen hallinnan tietoturvaa.

Verkkotunnuksella voi tehdä monia eri asioita sen lisäksi, että se toimii yrityksesi kotisivujen online-osoitteena ja nimenä. Voit käyttää sitä sähköpostiosoitteena, liikenteen uudelleenohjauksessa, brändisi suojaamisessa ja tilanteesta riippuen voit myös myydä tarpeettomaksi jääneen domainin. Tehosta yrityksesi online-näkyvyyttä ja liiketoimintaa ottamalla kaikki hyöty irti verkkotunnuksesta!

Tutustu blogissamme myös muihin ajankohtaisiin vinkkeihin.